Mechanikus kórházi ágyak

Egyszerű vázú kórházi ágyak napjainkban már nincsenek, csak „egyszerűbbek”.

 

Anfineo Hungary SmartformAz Anfineo 2020 Kft. „Smartform” termékéhez kapcsolódó cikksorozatunkat a korszerű kórházi ágyállományról tett általánosabb megállapításokkal kezdtük, mielőtt az ágyfajták birodalmának áttekintésébe fogtunk volna. Most, hosszú kerülő után, visszaérkeztünk a kórtermi helyszínre, hogy ezúttal már tárgyközelibb módon vizsgálódjunk a gyógyászati fekvő- és ülőalkalmatosságokat illetően. A legspeciálisabb betegágyak egyikét, a fluidizációs homokágyat legutóbbi cikkünk már bemutatta; jelen írásunkban a mai normálkategóriás kórágy-változatok egyik alaptípusáról adunk képet.

              Ha nem a komplikáltabb, hanem az egyszerűbb változatokon kezdjük, nagyon egyszerű konstrukciót itt sem találunk. A kórházi ágyak stabilak kell, hogy legyenek, de ugyanakkor könnyen mozgathatók is: biztos fémvázuk lábai görgőkben végződnek. A betegágyi követelményekhez a fekvőfelület variabilitása is hozzátartozik, amelyeknek kétféleképpen tehetnek eleget az ágy-konstruktőrök: vagy mechanikus, vagy elektromos megoldásokat alkalmazva.

              A mechanikus ápolási ágy legterjedelmesebb, egyben lényegi része ma leggyakrabban olyan acélszerkezet, amelyet erős porszórással kezeltek, minimalizálva az amortizációt, vagyis biztosítva a funkcióteljesítés hosszú élettartamát. Az ágyvégi krómozott, gumiütközős támlaívek levehető elemet is viselnek; ez olykor falemez, olykor dekoritlap. A matractartó acélrostély megosztott felület, amelynek a feji/háti osztata hajtókar segítségével tetszés szerinti dőlésszögbe állítható-fixálható 70-72 fokig. A hajtókar alul található, a tartórostély lakkozott fémcső-kerete külső oldalán, és a dőlésszög fokozásához órajárás szerint kell forgatni: az eredeti állapot az órajárással ellenkező irányú forgatással állítható vissza. A rostélyra leggyakrabban 200×90 cm-es, huzattal bevont szivacsmatracot helyeznek. A kerekesszékből ágyba történő átsegítést a félméteres ágymagasság könnyíti meg. Akadnak többfunkciós mechanikus ágyak is, amelyeknél a fekvőfelület egészben megemelhető, illetve egészben megdönthető fejtől vagy lábtól.

            Friedrich Trendelenburg német sebészről (1844–1924) nevezték el azt a fekvéshelyzetet, amikor a hanyatt kinyújtózó test lábvégi része 15-30 fokkal magasabban van a fejrésznél, tehát a páciens feje egy viszonylag enyhe lejtő alja felől néz fölfelé. Hasi és altesti műtéteknél a gravitációs hatás miatt a Trendelenburg-pozíció jobb hozzáférést biztosít a műtétet végző orvos számára a szervekhez, mint a beteg vízszintes testhelyzete.  Azóta felfedezték, hogy a Trendelenburg-fekvés előnyös a vénás légembólia kezelésénél is, valamint a központi vénás katéter egyes testtájéki elhelyezéseinél, továbbá enyhíteni tud bizonyos kórtüneteket stb. Megállapították a fordított lejtetés, az antitrendelenburg pozíció némely előnyét is.

            A kényelmi variativitás a mechanikus ágyak esetében is bővíthető, ha a matractartó acélrostélyt nem kettő, hanem ennél több osztatra tagolják, ezzel lábtámaszra is módot adnak.

SmartForm Anfineo HungaryA mozgásukban tartósan korlátozott beteg esetében globális, népegészségügyi probléma a felfekvés (decubitus). A nyomási fekély kialakulásának egyik közvetlen oka, hogy az alátámasztott testtájakon a bőr folyamatos nyomásnak van kitéve, ami gátolja a terület normális vérkeringését, így az alatta lévő szövetek oxigén- és tápanyagellátása romlik. Megfelelő megelőző kezelések hiányában ez szövetelhaláshoz, azaz fekélyek kialakulásához vezet. A kialakult fekély veszélyes és nagy mértékben rontja a beteg életminőségét, kezelése pedig nehéz és költséges.

A felfekvések kialakulásával szemben szisztematikus megoldást a mozgatás és nyomáspontok változtathatósága jelent.  A „SmartForm” ülő- és fekvőbútor rendszer előnye más antidecubitus termékekkel szemben, hogy ezt a feladatot egy olyan rendszer látja el, melynek a beteggel érintkező része egy vezérelhető mozgást végző rugalmas, szegmentált kialakítású felület. Az anatómiai szempontok szerint kialakított szegmensek összehangolt és szabályozható térbeli mozgatása nem kompresszorral, hanem egy szoftveres vezérlővel ellátott elektromechanikus szerkezettel történik. Az ülő- illetve fekvőfelület által végzett mozgás vezérlése egy szoftveres kezelőfelületen kiválasztható előre definiált programok segítségével történik. A mozgatható felületű matrac a felfekvéses területek váltakozó erővel történő terhelése mellett megkönnyítheti a beteg mozgatását is és a beteg egy adott pozícióban történő megtartását.

Az eszköz a Széchenyi 2020 Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretén belül „Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés” tárgyú VEKOP-2.1.7-15-2016-00191 számú projekt keretében, az EU és Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg.

Kapcsolódó oldalak:
Anfineo
Elektronikus kórházi és otthonápolási ágyak
Az egészséges ágy
Az egészséges fekvés – alapvetés
Az egészséges fekvés – kiegészítő részletek
A megfelelő fekhelyméretről

(X)
ERFA EU logo Magyarország Kormánya és az Európai Únió támogatásával