Homokzsákvarró üzemet adtak át Bolhón

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság 2024. március 6-án ünnepélyes keretek között avatta fel és indította el – az országban egyedülálló – homokzsákvarró üzemét.

A vízügyi ágazat alapfeladata közé tartozik az ár- és belvízvédekezés, melyhez éves szinten – a védekezések függvényében – több millió homokzsák felhasználása történik.

 

A Homokzsákvarró üzem átadása Bolhó DDVIZiG
Réthy Pál a BM közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára átadja ez első homokzsák rendelést Bencs Zoltánnak, a DDVIZIG igazgatójának

A homokzsákból jelentős védelmi készletekkel kell rendelkezni a bel- és árvízvédelemben, valamint annak a felhasználást követő mielőbbi pótlása a vízügyesek feladata. Ennek megkönnyítése és költséghatékonyabbá tétele érdekében a DDVZIG homokzsákvarró üzeme látja el mostantól a teljes hazai vízügyi ágazatot védekezési homokzsákokkal.

A hivatalos átadón részt vett és köszöntőt mondott Réthy Pál, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára, Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója, Nagy Csaba országgyűlési képviselő, a Dél-dunántúli Területi Vízgazdálkodási Tanács elnöke, Biró Norbert, a Somogy Vármegyei Közgyűlés elnöke, valamint Bencs Zoltán, a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója, a Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Vármegyei Területi Szervezetének elnöke.

Az Igazgatóság vezetőjétől, Dencs Zoltántól megtudtuk: „A homokzsákgyártás megvalósítására a DDVIZIG vagyonkezelésbe vette át a Somogy vármegyei Bolhón található, egykori határőr laktanya épületét, melyet a 2023. augusztus 1. és 2024. február 29. között megvalósult Országos Közfoglalkoztatási Mintaprogram keretében újított fel, 11 fő közfoglalkoztatott bevonásával. A munkálatok jelentős része külső vállalkozó bevonásával történt.”

A Kínából beszerzett automata gépsort – mely naponta körülbelül 10.000 homokzsák előállítására alkalmas – nemzeti színű szalag átvágása után mutatták be a meghívott vendégeknek.

Zsákvarró üzem gépsora
A bolhói zsákvarró üzem gépsora

Az ünnepélyes átadón a meghívottak bejárhatták a felújított épületet, valamint megtekinthették az előcsarnokban azt a fotókiállítást is, ahol végig lehet követni az épület felújításának mozzanatait, a kezdetektől napjainkig.

„Az Országos Közfoglalkoztatási Mintaprogram második ütemében – mely 2024. március 1. és augusztus 31-ig tart –, a homokzsákok biztonságos tárolása és raktározása számára egy különálló, acél tartószerkezetű (könnyűszerkezetes) csarnok épület felépítését tervezik, továbbá a szállításhoz, rakodáshoz megfelelő rámpa, bekötőút kiépítésére kerül sor.

A hosszú távú elképzelések a homokzsákgyártás mellett az, hogy a Fonyódon jelenleg is működő betonelem gyártást Bolhóra helyezzük át, ezzel további munkalehetőséget teremtve a településen, illetve annak térségében.”

Forrás: DDVIZIG, Fotó:  Bencs-Drahos Olga / DDVIZIG

Kapcsolódó oldal:
Közösségi faültetés az Ős-Dráva projekt területén