A haladott gerinckopás

Anfineo Hungary SmartformAz Anfineo 2020 Kft. fejlesztéséhez kapcsolódó cikksorozatunkban legutóbb a gerinckopáshoz vezető leggyakoribb hatásokat mutattuk be. A mostani alkalommal azokat a fejleményeket ismertetjük, amelyek a még nem nagymérvű gerinckopás súlyosbodási következményeiként jelentkeznek akkor, ha a gerincállapotot kedvezőtlenül befolyásoló porckorong-, szalag-, ízületi és izomfolyamatok tudatos fékezésére, ellensúlyozására még sokáig nem kerül sor.

                  Bármelyik gerincszakasz fájdalmat okozó problémája többé-kevésbé kihat a többi gerincszakaszra, vagyis a gerinc egészére, így a kezeletlenül viselt eredeti probléma a visszahatások nyomán hirtelen fölöttébb megsúlyosbodhat. Fennáll azonban olyan veszély is, különösen idős korban, hogy bizonyos, már súlyosabbfajta elváltozások nem járnak együtt észlelhető fájdalommal, csak amikor már még nagyobb a baj. Ilyen folyamat indul meg már a mérsékelt fokú öregkori csontritkulásnál is: a csigolyatesteken aprócska repedések keletkeznek, piciny törések támadnak, amelyek siettetik a mészlerakódást is. Utóbb egyes csigolyatestek így egészen kijönnek a formájukból anélkül, hogy időközben a test határozott fájdalomjelzéseket adott volna.

Gerincfájdalom
A gerinckopás jelei, fájdalompontok

                  A porckorong-kopás, amely jóval fiatalabbaknál is fenyeget – kiváltképp a 30. életév betöltésén túl –,    csökkenti a porckorongok magasságát, ezáltal pedig a csigolyaközi távolságokat, így a csigolyaközi, hátsó kisízületek porcai is kopnak, az ízület könnyebben sérül, rándul meg, az ízületet könnyebben éri gyulladás, ezzel is összefüggésben nagyobb lesz a csigolyaközi izmok megnyúlásának, vagy épp kellemetlen megrövidülésének esélye. Megnyúlhat az a hátsó szalag is, amely a gerinc szinte egész hosszában végighúzódik. Az ellapult porckorong belső, kocsonyás része megkisebbedik, külső része túlkeményedik és feltöredezik. A belső mag el is mozdul, hátrafelé, előrefelé vagy oldalt. Bár a külső rostos rész ettől még nem azonnal engedi kitüremkedni az belső állományt, a porckorong ki- vagy előboltosulhat úgy, hogy a kilépő ideggyökre panaszt okozó nyomás nehezül, és komprimálódhat a hátsó szalag, illetve ízületi felszínek is.

Gerincoszlop gerincfájdalom
A gerincoszlop

              Ez a stádium még nem maga a   gerincsérv – vagy porckorongsérv – de annak már az előszobája. Gyógytorna, gyógyfürdő, fizikoterápia, gyulladáscsökkentő és izomlazító gyógyszerek szedése már mindenképp esedékes, még ha a későbbi stádiumok, morfológiai elváltozások közt is akadnak még olyanok, amelyeket csupán az ortopédusok és reumatológusok egy része nevez gerincsérvnek, számos kollégájuk terminológiája más esettípusokra tartja fenn ezt az elnevezést.

SmartForm Anfineo HungaryA mozgásukban tartósan korlátozott beteg esetében globális, népegészségügyi probléma a felfekvés (decubitus). A nyomási fekély kialakulásának egyik közvetlen oka, hogy az alátámasztott testtájakon a bőr folyamatos nyomásnak van kitéve, ami gátolja a terület normális vérkeringését, így az alatta lévő szövetek oxigén- és tápanyagellátása romlik. Megfelelő megelőző kezelések hiányában ez szövetelhaláshoz, azaz fekélyek kialakulásához vezet. A kialakult fekély veszélyes és nagy mértékben rontja a beteg életminőségét, kezelése pedig nehéz és költséges.

A felfekvések kialakulásával szemben szisztematikus megoldást a mozgatás és nyomáspontok változtathatósága jelent.  A „SmartForm” ülő- és fekvőbútor rendszer előnye más antidecubitus termékekkel szemben, hogy ezt a feladatot egy olyan rendszer látja el, melynek a beteggel érintkező része egy vezérelhető mozgást végző rugalmas, szegmentált kialakítású felület. Az anatómiai szempontok szerint kialakított szegmensek összehangolt és szabályozható térbeli mozgatása nem kompresszorral, hanem egy szoftveres vezérlővel ellátott elektromechanikus szerkezettel történik. Az ülő- illetve fekvőfelület által végzett mozgás vezérlése egy szoftveres kezelőfelületen kiválasztható előre definiált programok segítségével történik. A mozgatható felületű matrac a felfekvéses területek váltakozó erővel történő terhelése mellett megkönnyítheti a beteg mozgatását is és a beteg egy adott pozícióban történő megtartását.

Az eszköz a Széchenyi 2020 Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretén belül „Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés” tárgyú VEKOP-2.1.7-15-2016-00191 számú projekt keretében, az EU és Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg.

Kapcsolódó oldalak:
Anfineo
A gerinckopás kezdeteiről
A gerinc funkciói
A gerincműködés közelebbről
A gerincvonal hajlatai

(X)
ERFA EU logo Magyarország Kormánya és az Európai Únió támogatásával